Jouw zenuwstelsel

Jouw zenuwstelsel
Een sleutel naar zelfliefde
Onvoorwaardelijke liefde
Jouw gouden kern
Jouw hart als middelpunt

 

Liefde voor jezelf

Centeren in je hart

Veilig in verbinding

Jouw zenuwstelsel als sleutel naar zelfliefde

 

Jouw zenuwstelsel is een belangrijke sleutel naar zelfliefde en naar omgaan met hoogsensitiviteit, stress en spanning.

Je kunt je zenuwstelsel zien als een poortwachter, die jou wil beschermen voor gevaar. En wanneer je je onveilig voelt, is het heel moeilijk om rust, liefde en verbinding te voelen. Wanneer je wordt geboren is je zenuwstelsel nog niet af en kun je jezelf niet reguleren. Dat betekent dat je ouders een belangrijke rol spelen in het zelf leren reguleren van emoties en veiligheid. 

Nu raakt je zenuwstelsel in de loop van je leven overprikkeld. Heel begrijpelijk. Het kan al heftig zijn voor je zenuwstelsel wanneer je geen troost krijgt als je boos of verdrietig bent. Of wanneer als puber een keer niet gezien wordt in de klas. Als dat een paar keer gebeurt, is er niks aan de hand, maar als zich dat herhaalt dan slaat spanning zich op. Al die momenten dat je zenuwstelsel een schrik krijgt en een reactie niet af kan maken, dus als je in een situatie zit waar je fysiek niet kunt vluchten of vechten, dan zet die overlevingsenergie zich vast in je lichaam. 

Zo vertelt jouw lichaam een eigen verhaal en zit het vol met emoties en onafgemaakte reacties van je zenuwstelsel. Dat krijgt een plek in je zenuwstelsel en je faescia, een beschermend weefsel rondom je spieren en organen. Je lichaam reageert dan vanuit emotionele herinneringen in plaats van vanuit het hier en nu. Op de achtergrond draait een programma van angstigheid, overactiviteit of juist interne bevriezing. Of alles tegelijk! Herken je dat? Kun je maar moeilijk tot rust komen. Zijn je gedachten overactief, ben je misschien bang voor een conflicten, moeite om nee te zeggen en nog meer. Onder die overactiviteit zit vaak een diepe moeheid en een zwaarte. Allemaal signalen dat jouw zenuwstelsel vast zit in een onveilige staat.

Nu kun je gelukkig op ieder gewenst moment in je leven leren je zenuwstelsel te reguleren. Dat vraagt tijd, geduld en heel veel liefde. Jouw lichaam en je zenuwstelsel hebben baat bij kleine oefeningen. Bij zachte aanrakingen en bewegingen, bij korte ademoefeningen of meditaties. Liever vaker een korte dagelijkse oefening of beweging, dan een keer in de week een uur oefenen.

Het start allemaal met bewustwording. Je bewust worden van de reacties van je lichaam en wat het effect daarvan is op je gedachten en je emoties. En wanneer jij je bewust wordt, komt er ruimte. Ruimte om een reactie uit te stellen en ruimte om andere keuzes te maken.

Voor de korte termijn en in acute situaties kun je heel veel doen om jezelf te reguleren naar veiligheid wanneer stress en spanning je aanvliegen. Zodat nieuwe stress zich niet hoeft op te stapelen bovenop de spanning die er al is.

En daarnaast kun je spanning die je in jaren hebt opgebouwd, langzaam ontdooien en ontladen. Zo ontstaat er meer bedding en veiligheid in je lichaam om oude emoties en energien te voelen en ervaren. Je ruimt chronische stress meer en meer op.

 

 

Hoe kun je de slag met jouw zenuwstelsel..

Na mijn eerste workshop met de polyvagaal theorie, rijd ik met een grote glimlach en een warm en blij gevoel in mijn lijf naar huis. Alles borrelt en bruist. Dit is het! Nu snap ik waarom ik zo blijf worstelen met mijn sensitiviteit. Waarom ik me angstig blijve voelen, terwijl er niet echt een reden voor lijkt. Mijn lichaam wil mee naar een veilige verbinding in mezelf, maar de ontregeling van mijn zenuwstelsel zit soms in de weg. Nu weet ik hoe ik ook fysiek aan het werk kan met al de oude opgeslagen reacties van mijn zenuwstelsel. Ik kan meer en meer ontladen en ontspannen. Vandaaruit ben ik verschillende mogelijkheden aan het ontwikkelen om met het zenuwstelsel te werken.

Yogamiddagen…..Zo zijn er yogamiddagen waarbij je kunt werken aan lichaamsbewustzijn en je meer gewaar kunt worden van je zenuwstelsel. In die middagen koppelen we yoga aan de polyvagaal theorie en de nervus vagus. Je gaat jezelf reguleren en kunt dieper ontspannen.

Online korte lessen….de wekelijkse korte lessen voor thuis zijn fantastische om je zenuwstelsel te kalmeren. De korte lessen van 10 minuten, helpen bij overprikkeling en helpen je om te gronden en landen in je lichaam. Ook een van mijn yogapakketten kunnen helpend zijn. 

Online programma….Ik ben een online pakket aan het opnemen, polyvagaal yoga voor jouw zenuwstelsel. Bewegingen die je kunt maken wanneer je je overactief voelt, bewegingen wanneer je je juist zwaar en moe voelt. En bewegingen die je helpen om in verbinding te komen met jezelf, of juist te blijven. Dit pakket komt dit voorjaar online.

1 op 1 coaching…..Wil je individueel ondersteuning om om te gaan met gevoeligheid, spanningsklachten, angst? Dan kijken we samen naar wat voor jou werkt om je zenuwstelsel in balans te brengen.

korte yogalessen

yoga middagen

yoga pakketten

Individuele coaching

Polyvagaal theorie

 

Vanuit de polyvagaal theorie van dr Stepen Porges, is er een hiërarchie in jouw zenuwstelsel en kun je drie delen onderscheiden. 

De dorsaal-parasympatische tak, is het oudste deel van ons zenuwstelsel en zorgt voor vertraging. Goed gereguleerd voel je je veilig en kalm. Je lichaam heeft tijd voor heling en herstel, vertering van ervaringen en van voedsel. In een onveiligheid in de dorsale tak, val je via de freeze reflex van je lichaam, helemaal stil. Je voelt een verlammende traagheid en zwaarte. En je kunt zelfs dissociëren en uit je lichaam gaan. Eigenlijk weet je het dan even niet meer. Je voelt weinig tot geen energie en weet niet goed wat je wilt. Je voelt niet zoveel meer. 

Het sympatische deel van het zenuwstelsel zorgt voor actie en mobilisatie. Wanneer je een stuk wilt fietsen moet je lichaam in beweging komen. In veiligheid is dit gezonde activiteit en flow. Wanneer dit deel in onveiligheid zit, wordt energie gemobiliseerd om te vechten en te vluchten. Jouw lichaam komt in actie door in de aanval te gaan of weg te vluchten. Je herkent dat aan signalen van spanning in je spieren, rusteloosheid, een verhoogde hartslag en ademhaling. Er zit een vurigheid in je energie en in je emoties, frustratie, boosheid, een kort lontje, of juist veel angst of angstigheid en moeilijk stil kunnen zitten. 

Het jongste deel van het zenuwstelsel is het ventraal-parasympatische deel. Dit is de sociale tak van je zenuwstelsel. Dat gaat over verbinding en regulatie: externe regulatie, co-regulatie en zelf regulatie. In een veilige verbinding ben je met zo’n 80 procent van je energie en aandacht bij jezelf en 20 procent bij de ander. Het is makkelijk om jezelf te zijn, verbindend te communiceren en je grenzen aan te geven. Zit je in de onveilige kant dan ben je gefocust op anderen en ga je veiligheid zoeken in je buitenwereld. Dan komen allerlei aangeleerde en sociale patronen bovendrijven. Je gaat jezelf aanpassen, versmelten met anderen, jezelf vergelijken met anderen. Het is dan heel moeilijk om nee te zeggen en je grenzen aan te geven. 

    Neuroceptie is waarnemen

     

    Jouw zenuwstelsel is continue jouw omgeving en je lichaam aan het scannen op signalen van veiligheid of gevaar. Neuroceptie wordt dat genoemd. Jouw zenuwstelsel is daarbij alert op drie gebieden.

    • Het kijkt naar binnen naar lichamelijke signalen. Wat speelt zich af in je lichaam, daarbij let het op je ademhaling, je spierspanning, de beweging van je ledematen. En het is ook een emotionele check, wat voel je, en waar voel je die emotionele sensaties in je lichaam. Het verkennen van jouw binnenwereld.
    • Jouw zenuwstelsel scant jouw relaties, je kijkt naar de mensen met wie je bent, je scant de gezichtsuitdrukking, luister naar de intonatie van de stem. Is het veilig of niet?
    • En je zenuwstelsel scant jouw omgeving, de wereld om je heen. Is er gevaar in mijn woonomgeving, de plek waar ik rondloop en wandel. Welke geluiden neem ik waar, wat zie ik in mijn blikveld.

    Idealiter reageert je zenuwstelsel alleen bij daadwerkelijk gevaar. Maar als je overprikkeld bent, dan lijkt alles gevaarlijk. Je bent continue alert je omgeving aan het scannen. Ziet afwijzing en gevaar in een afwezige blik van de ander. En ken je dat gevoel, dat je al schrikt van een kruimel die op de grond valt? Dat is je zenuwstelsel dat je probeert te beschermen. 

    De nervus vagus

     

    Dan nog kort wat over de nervus vagus. Deze is deel van je parasympaticus: het deel van het autonome zenuwstelsel wat voor de rem zorgt, voor verbinding en vertraging, voor heling en rust. De nervus vagus is een zwervende zenuw die vanuit je hoofd, door je nek en keel, via je borst en middenrif uitwaaiert naar de organen in je buik. Door deze te activeren kun jezelf en jouw zenuwstelsel steeds weer reguleren naar veiligheid.

    De nervus vagus bestaat uit twee delen. Hij heeft een tak aan de achterkant, de dorsale vagus. Dit deel ligt wat dieper in je lichaam en loopt via je middenrif naar je buik en stuurt daar je spijsvertering en verschillende andere organen aan. En er is een tak aan de voorkant, de ventrale vagus. Dit deel verbindt jouw hart met je gezicht (vooral ogen en oren) en je voorste hersenen. Dit is het deel van jou dat zich kan verbinden, dat kalm en liefdevol kan reageren. 

    Vanuit de nervus vagus kun je een prachtig link leggen naar de chakra’s. En zo heb je een ingang via jouw fysieke en je energetische lichaam naar het reguleren van je emoties. 

    Somatisch bewegen en ontspannen

    Mijn eigen zenuwstelsel….

    Wat een reis is mijn afgelopen jaar. Helemaal in de diepte van mijn lichaam vind ik nog allerlei kleine patronen. 

    Vanuit een bijna continue gevoel van angstigheid in mijn lijf (wat ik voel in mijn spieren en weefsels), ga ik mezelf nog steeds aanpassen, heel hard mijn best doen om gezien te worden, zorgen voor anderen, en ga ik conflicten uit de weg

    Veel van die patronen komen voort uit een innerlijke onveiligheid. En de sleutel van het zenuwstelsel is echt een gouden sleutel!

    Stevig staan in volheid!

    Be in your body
    Open your heart
    Anchor your energy

    © Esther van Eersel | Yoga en Coaching

    Algemene Voorwaarden  |  Privacy Verklaring